WAT IS BREW RATIO?
Bij het zetten van koffie houden wij een zogenoemde brew ratio aan. Maar wat is brew ratio? Een brew ratio is de verhouding tussen de hoeveelheid gemalen koffie en water. Waarom dit zo belangrijk is vertellen we je graag in dit artikel.
WAT IS BREW RATIO?
De brew ratio is de verhouding tussen de gemalen koffie en water dat je door de koffie laat lopen. Wij gebruiken de brew ratio bij het maken van onze espresso’s maar ook bij het zetten van filter koffie. Een brew ratio wordt vaak genoteerd als bijvoorbeeld 1:16. Deze getallen geven aan hoeveel gram koffie (1) op hoeveelheid water (16) je moet gebruiken. Op deze manier kun je voor iedere hoeveelheid koffie uitrekenen hoeveel water je moet gebruiken.
De brew ratio van een espresso varieert tussen de 1:2 tot 1:3, terwijl bij filterkoffie vaak een brew ratio van 1:16 wordt gebruikt. Hoe lager de brew ratio hoe intenser je kop koffie zal smaken. Je gebruikt immers minder water op de hoeveelheid koffie. Even een vergelijking: als je 10 gram koffie gebruikt en laat daar 20 gram water doorheen gaan (brew ratio 1:2) of je gebruikt dezelfde 10 gram koffie maar laat er 100 gram water doorheen lopen (brew ratio 1:10) dan zal de koffie met de brew ratio 1:10 minder intens smaken. Met de brew ratio kun je spelen om te zoeken naar de juiste intensiteit van de koffie. Bekijk onze brew guide om te zien hoe wij onze koffie zetten.
Om de brew ratio zo accuraat mogelijk te volgen is het gebruik van een weegschaal essentieel. Je weegt af hoeveel gram gemalen koffie je gebruikt en daarna verplaats je je filtermethode op de weegschaal zodat je kunt wegen hoeveel water je bij je gemalen koffie doet. Bij het zetten van espresso weeg je ook af hoeveel gram gemalen koffie je gebruikt en daarna verplaats je je weegschaal naar je espressomachine en zet je er een kopje op. Je weegt iedere druppel espresso die in je kopje valt en zet altijd dezelfde hoeveelheid.
Wist je dat je bij filterkoffie de brew ratio echt de verhouding tussen koffie en water gebruikt, terwijl je bij espresso de verhouding tussen koffie en espresso gebruikt. Dit komt omdat je bij espresso niet kunt wegen hoeveel water er gebruikt wordt.