Waar komt koffie vandaan?

Koffiebonen zijn de zaadjes van de koffieplant. De koffieplant vindt zijn oorsprong in Ethiopië. De legende gaat dat een herder de koffiestruik ontdekt heeft en merkte dat de bessen van de koffieplant een verkwikkend effect hadden als je ze at. Dat komt door de cafeïne die in het besje zit.

WAAR KOMT KOFFIE VANDAAN?

De oorsprong van de koffieplant is dus Ethiopië. Vanuit Ethiopië is de koffie naar steeds meer landen gebracht, eerst naar landen in Afrika, maar later ook naar andere continenten, zoals Azië en Latijns-Amerika. Tegenwoordig groeit koffie in landen rondom de evenaar, tussen de kreeftkeerkring en de Steenbokskeerkring, dit wordt ook wel de koffiegordel genoemd. In dit gebied is het overdag zonnig en warm en koelt het ‘s avonds af. Ook regent het voldoende om de koffie goed te laten ontwikkelen. De koffie groeit in landen rondom de evenaar op bergen. Hoe hoger de koffie groeit, hoe langzamer de bes ontwikkeld en hoe beter de kwaliteit van je uiteindelijke kopje koffie wordt. Wist je dat er minder cafeïne zit in koffie die op grote hoogte groeit?

Latijns-Amerika en Afrika zijn de belangrijkste continenten waar koffie wordt verbouwd. Brazilië is het grootst koffie producerende land ter wereld. Koffieplanten zijn er in veel verschillende varianten, de 2 meest bekende zijn arabica en robusta. Iedere koffieplant geeft zijn eigen smaak aan de koffie, maar daarnaast hebben de bodem, het klimaat en de boer ook invloed op de uiteindelijke kwaliteit van je koffie.

waar komt koffie vandaan?