To origin! Brazilië

Van 24 augustus tot en met 28 augustus waren Patrick en Jonatan op bezoek bij de koffieboeren die onze Braziliaanse bonen produceren. Het doel van de reis was om de nieuwe oogst te testen, te zien hoe de plantages er bij staan, om weer eens goed bij te praten met Fabricio Andrade en Henrique Cambraia en samen nieuwe plannen te ontwikkelen.

De plantages Samambaia en Campo Alegre, waar onze koffies verbouwd worden, liggen in het zuiden van de provincie Minas Gerais, Sul de Minas, vlakbij het dorpje San Antonio Do Amparo. Vanaf Sao Paulo is het ongeveer zes uur rijden.

Augustus is de beste tijd voor ons om de plantages te bezoeken, al is het niet de mooiste periode. Aangezien het daar dan winter is, de droogste periode van het jaar, en de oogst al geweest is, zien de planten er een beetje zielig, kaal en dorstig uit. Gelukkig was er op hogere gelegen gebieden al wel een beetje bloesem te zien. De jasmijnachtige bloesem geurt fantastisch en geeft een koffieplantage altijd een fantastische sfeer. Fabricio vertelde ons over nieuwe technieken die ze gebruiken om er voor te zorgen dat de plantage het hele jaar door zo gezond mogelijk blijft. Zo groeit er sinds kort gras tussen de rijen koffiestruiken om de grond vochtig en levendig te houden.

In Brazilië wordt er traditioneel gefocust op het groeien van sterke koffie variëteiten die goed bestendig zijn tegen ziektes en een hoge opbrengst hebben. Bulk vs kwaliteit. Fabricio en Henrique houden zich juist bezig met het zoeken naar variëteiten die niet alleen deze eigenschappen bevatten, maar vooral heel lekker smaken. Binnenkort wordt er een botanische tuin met bijzondere variëteiten aangelegd om te onderzoeken hoe deze zich in het klimaat van Brazilië ontwikkelen. Een prachtige nieuwe stap tekenend voor de moderne, vooruitstrevende koffieboeren in Brazilië.

Henrique Cambraia, de eigenaar van Samambaia en Campo Alegre, is ook de oprichter van Sancoffee, een coöperatie met ongeveer 30 koffieboeren uit de streek. De samenwerking tussen deze koffieboeren is heel sterk en helpt hun om samen nieuwe ontwikkelingen te testen en door te voeren. Henrique is gek op koffie, en liet ons ook kennis maken met zijn andere grote liefde: Cachaca. Een sterke drank gemaakt van suikerriet en gerijpt op houten vaten. Hier spreekt hij minstens net zo uitbundig en enthousiast over als over koffie en we hebben alles geproefd wat ons werd voorgezet. Mooie avond werd dat!

Tijdens het cuppen van de koffies vielen een paar dingen op. Allereerst dat de nieuwe oogst “Yellow Catucai” van de Campo Alegre plantage weer net zo goed is als de voorgaande jaren. Dat is knap en bewijst hoe goed het management van deze plantage is. Ten tweede werden we verrast door een paar superfruitige zoete microlots van de Samambaia plantage die we later dit jaar kunnen laten proeven. Hoe gaaf is het om zulke mooie, spannende koffies uit Brazilië te vinden? We zien de laatste jaren al dat Braziliaanse koffieboeren het gat naar de complexere koffielanden aan het dichten is, en het is dan ook fantastisch om samen te werken met zulke gepassioneerde koffieboeren.

We verwachtende eerste koffies van de nieuwe oogst in november in de haven van Rotterdam. Stay tuned!

 

 

^ Patrick