Nieuwe oogst Costa Rica is binnen!

Hij is binnen! De nieuwe, verse oogst Costa Rica. We starten dit jaar met een koffie van Ricardo Urena: La Guaca. Black Honey (de sticky-icky-stuff). Het is altijd erg bijzonder om een container uit te pakken met koffies die we enkele maanden geleden tijdens onze Costa Rica trip uitgezocht hebben. En deze container zit vol met mooie koffies!

Verwacht voor deze La Guaca een juicy koffie met smaken als mango en gedroogde vijg. De Urena familie runt deze koffieplantage in deze regio al sinds de jaren 40. De plantage wordt nu gerund door Ricardo samen met zijn vader Regulo en broer Esteban. De plukkers sorteren de oogst met de hand voordat ze het aanleveren aan de mill, waarna deze direct wordt geprocessed. Ze processen al hun koffies zonder het gebruik van water. Door alleen een Penagos pulper te gebruiken om de bessen te strippen, blijft al de mucilage aan de boon.

Wanneer de koffieboon is gescheiden van de schil, worden de bonen met mucilage bedekt en in een dikke laag op raised beds gelegd. Ze zorgen ervoor dat de drogende parchment meerdere keren per dag wordt omgewoeld. Dit resulteert in uniformiteit in het vochtgehalte, consistentie in cup profile, en de beste condities voor een 12 – 18 durende droogperiode. Zodra de koffie het ideale vochtgehalte heeft bereikt, is het nog extreem sticky en heeft het een donkerpaarse, glanzende kleur. The parchment koffie wordt verpakt in grain-pro zakken om verder te rusten en nog meer smaak te absorberen uit de mucilage voor 1 tot 2 maanden voordat het naar de dry mill gaat en geëxporteerd kan worden.

^ Bas

Costa Rica La Guaca Coffee beans