To origin: Campo das Vertentes, Brazilië

Het is het 8e jaar op rij dat ik op bezoek ben bij Henrique, op zijn farm in de regio Campo das Vertentes van Minas Gerais, Brazilië.
Nog nooit in al die jaren is de oogst zo snel tot een einde gekomen. Het is een relatief kleine oogst door onregelmatige regenpatronen.
Hierdoor ontstond er een heel kort tijdsvenster voor de bessen om te rijpen en kon er veel niet geoogst worden.
Maar gelukkig is wat wel geoogst kon worden van hoge kwaliteit.

Terwijl we over de plantages lopen wijst hij me op de verschillende projecten die gestart zijn om te anticiperen op de klimaatsverandering.
Zo laten ze bijvoorbeeld het gras tussen de rijen koffie groeien. Het gras maakt het oogsten lastiger maar helpt enorm om het water vast te houden. Hierdoor wordt de bodemkwaliteit sterk verbeterd.

Ook het nieuwe greenhouse met raised beds in Campo Alegre is in gebruik genomen. Het effect hier van kwam overduidelijk naar voren in de cuppings.
En ook de experimenten met processing zorgen voor verrassingen op de tafels. Een aantal van deze top lots is al onderweg naar Nederland.
Bereid je voor op een aantal overheerlijke koffies!

^ Patrick