Melk opschuimen doe je zo!
Er gaat niets boven een heerlijke cappuccino met een zijdezachte schuimlaag. Maar het maken van deze romige, zijdezachte melk lukt je nog niet? Melk opschuimen is niet heel moeilijk maar het vergt wat oefening. Met deze simpele stappen gaat het jou ook lukken om een mooie schuimlaag op je koffie te maken.
Er zijn 2 dingen die je tijdens het opschuimen van melk wilt doen: schuim maken en de melk verwarmen. Schuim maken doe je door net het puntje van de stoompijp in de melk te hebben en het verwarmen gebeurd automatisch omdat er hete stoom vanuit de stoompijp in de melk komt.
Stap voor stap melk opschuimen
- Voorbereiding melk opschuimen
– vul je melkkan voor de helft met melk
– blaas de stoompijp uit zodat ontstane condens verdwijnt
– pak het melkkannetje aan het handvat beet met je voorkeurshand
– plaats het puntje van de stoompijp net in melk en net uit het midden van de melkkan (zie foto links) - Melk opschuimen
– draai de stoomkraan open
– plaats je hand tegen de zijkant van de melkkan
– als het goed is hoor je een licht sissend geluid, zo niet laat dan je kannetje iets naar beneden zakken tot je het sissende geluid hoort
– het sissende geluid geeft je de feedback dat je schuim maakt
– laat het sissende geluid aanhouden tot de melk de temperatuur heeft van je hand - Melk verwarmen
– doe de melkkan een klein beetje omhoog zodat het sissen stopt
– blijf de melk verwarmen tot de temperatuur te hoog is om de melkkan nog aan te raken
– draai de stoomkraan dicht - Schoonmaken stoompijp
– maak de stoompijp aan de zijkant en onderkant schoon met een vochtige doek
– blaas de stoompijp uit om de melk dat nog in de stoompijp eruit te blazen - Inschenken opgeschuimde melk
– tik grote luchtbellen in de melk kapot door de melkkan op de counter te tikken
– laat de melk in je kan rondgaan door kleine rondjes met de kan te draaien, we noemen dit walsen
– pak het kopje met de espresso erin beet aan het oortje
– stop met walsen vlak voordat je de melk in gaat schenken
– schenk vanaf een hoogte van ongeveer 10 cm de melk in het midden van de espresso
– als de kop halfvol is blijf je schenken maar laat je de melkkan zakken tot op de rand van het kopje
– stop met schenken als het kopje helemaal vol is