Koffie wegen? Zeker doen!

Koffie wegen? Zeker doen!

Een koffie weegschaal is voor ons een onmisbare tool om constant de lekkerste koffies te kunnen maken! Koffie wegen is 1 van de belangrijkste stappen om altijd dat zelfde lekkere kopje koffie te maken. Wij gebruiken weegschalen die tot achter de komma wegen zodat we altijd precies hetzelfde gewicht gebruiken.

KOFFIE WEGEN? ZEKER DOEN!

Naast goede apparatuur en heerlijke koffiebonen, is een weegschaal het belangrijkste hulpmiddel van een barista. Bij het zetten van koffie, of dat nou espresso of filter koffie is, gebruiken wij een weegschaal. De weegschalen die wij gebruiken wegen tot 1 decimaal achter de komma, op deze manier kunnen wij iedere keer precies hetzelfde gewicht gebruiken. Een halve gram meer of minder koffie doet namelijk al best veel met de smaak van je kopje koffie. Probeer het maar eens!

Koffie wegen doen wij dus altijd, maar daar blijft het niet bij. We gebruiken de weegschaal ook bij het toevoegen van water aan de koffie. Bij het zetten van espresso plaatsen we de weegschaal onder het kopje. Op deze manier wegen we hoeveel espresso er in het kopje valt en kunnen wij altijd precies dezelfde hoeveelheid espresso zetten. Bij filter koffie zetten wij de filtermethode op de weegschaal en wegen hoeveel gram water wij toevoegen aan de koffie. Als wij ook dit steeds hetzelfde doen, smaakt de koffie ook altijd hetzelfde. Je kunt filter koffie zetten op verschillende manieren, voor de meest gebruikte zetmethodes hebben wij recepten gemaakt, brew guides, om de lekkerste koffie te zetten.

Koffie wegen zorgt dus voor constante kwaliteit. Door altijd hetzelfde te doen, smaakt ook je kopje koffie altijd hetzelfde. Als je geen weegschaal gebruikt gebruik je ongeveer hetzelfde gewicht aan koffie en ongeveer hetzelfde gewicht aan water. Dat resulteert ook in ongeveer hetzelfde kopje koffie, dat kan ongeveer lekker zijn, maar dat kan ook tegenvallen.

Koffie wegen? Zeker doen!