perfecte espresso

Hoe maak je de perfecte espresso?

Koffie is een bewerkelijk product. Je kunt de beste koffiebonen en de beste apparatuur hebben, maar als je niet weet hoe je een koffie moet instellen smaakt deze alsnog niet lekker. Wij helpen je graag bij het zetten van de perfecte espresso. Een koffie stel je in op smaak, maar om alvast in de goede richting te komen zorg je dat je in 25 tot 30 seconden 25 tot 30 ml espresso per kopje hebt. Wij stellen een koffie altijd in met de dubbele filterdrager.

PERFECTE ESPRESSO

 • Gebruik altijd dezelfde hoeveelheid koffie. Wij gebruiken 19,5 gram koffie per dubbel shot. Hoe weet je nou of je 19,5 gram hebt? Juist! Gebruik een weegschaal. Liever nog een koffie weegschaal. Deze weegschalen wegen zelfs achter de komma. Als je namelijk iedere keer een andere hoeveelheid koffie gebruikt kun je ook niet iedere keer dezelfde kwaliteit espresso verwachten. Dit is dus een hele belangrijke stap om een perfecte espresso te zetten.
 • Maal de koffiebonen en laat de gemalen koffie in je filterdrager vallen. Als de filterdrager vol zit, maar nog niet alle koffie zit in je filterdrager, tik je met de filterdrager zachtjes tegen het aanrecht zodat de koffie inzakt. Hierna laat je de rest van de koffie in de filterdrager vallen tot je 19,5 gram hebt.
 • Verdeel de koffie gelijkmatig over je filterbakje. Dit kun je doen met je vinger door over je filterbakje te bewegen of je gebruikt een distributietool. Als de koffie verdeeld is pak je de tamper en druk je de koffie stevig aan. Zorg er voor dat de tamper recht is en de koffie overal even hard is aangedrukt. Als je scheef tampt loopt het water er niet gelijkmatig doorheen. De koffie geeft dan niet alle smaak af en smaakt dan niet zoals hij zou moeten smaken.
 • Na het tampen haal je de koffiekorrels die op de rand van de filterdrager zitten eraf.
 • Plaats een kop op je weegschaal en tare, verplaats de weegschaal naar de lekbak van je espressomachine
 • Doe de filterdrager in de zetgroep van je espressomachine en open de watertoevoer. Zet tegelijkertijd een timer aan. Het water komt nog niet uit de filterdrager maar is al wel in contact met de koffie; pre infusie.
 • Zet de (verwarmde) kop(jes) onder de uitloop op de weegschaal. Zodra de koffie in je filterdrager nat genoeg is en het water niet meer beet kan houden, loopt er espresso uit de filterdrager.
 • Als de weegschaal 40 gram aangeeft kun je de watertoevoer sluiten. Er druppelt nog wat espresso uit je filterdrager. Als het goed is heb je nu 45 ml espresso in 25-30 sec. Dit is de perfecte espresso voor deze koffie.
 • Als het espresso zetten korter dan 25 seconde duurt dan zet je de maalgraad iets fijner. Dit vertraagd het proces van espresso zetten.
 • Als het proces langer duurde dan 30 seconde dan zet je de maalgraad grover. Dit versneld het zetten van de espresso.
 • De smaak van je espresso kun je ook beïnvloeden door iets meer of minder gram gemalen koffie te gebruiken. Je koffie wordt iets voller en intenser van smaak als je 0,5 gram meer koffie gebruikt en het tegenovergestelde gebeurd als je 0,5 gram minder koffie gebruikt.
perfecte espresso

Bij het instellen van de espresso is het belangrijk dat je weet met wat voor koffie je te maken hebt. Daarom is het belangrijk dat je een label van een koffiezakje goed kunt lezen. Een donker gebrande koffie zal altijd meer bittere tonen hebben en een lichter gebrande koffie zal altijd iets zuurder smaken dan een donkere koffie. Weet dus wat je kunt verwachten als je een koffie koopt.

Als je de instellingen van jouw koffie hebt gevonden, schrijf deze dan ergens op. Als je namelijk nog een keer dezelfde koffie wilt kopen, heb je alle instellingen al bij de hand. Deze variabelen zijn handig om te noteren: de naam van de branderij, de naam van de koffie, maalgraad (op welke stand staat de molen ingesteld), hoeveel gram koffie je hebt gebruikt, hoe lang het duurde voordat de koffie gezet was en hoeveel gram espresso je hebt gezet.

Het kan zijn dat je de koffie perfect hebt gezet maar de koffie toch niet zo lekker vindt. Dan is die koffieboon niet jouw smaak. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten koffiebonen die allemaal hun eigen smaak hebben. Probeer dan gewoon eens een koffie uit een ander land of werelddeel.

perfecte espresso

TIPS VOOR DE PERFECTE ESPRESSO

 1. Gebruik verse bonen. Koffiebonen zijn vers tot 6 weken na de branddatum. Hierna nemen de bonen snel af in smaak. Koop koffie voor maximaal een maand en let op de branddatum. Of sluit een koffie abonnement af zodat je altijd koffie in huis hebt
 2. Maal de koffie kort voordat je koffie gaat zetten. Gemalen koffie verliest razendsnel zijn smaak. Na een kwartier is 60% van de smaak al verloren.
 3. Gebruik een hete filterdrager en voorverwarmde kopjes. Op deze manier kun je genieten van hete koffie in plaats van koude koffie. Een koude filterdrager zorgt er namelijk voor dat je espresso afkoelt en als de espresso dan ook nog in koude kopjes valt is je koffie koud voordat je er van kan genieten.
 4. Varieer eens met de hoeveelheid gemalen koffie. Meer gemalen koffie zorgt voor een intensere smaak. Maar let op; als je meer koffie gaat gebruiken zal je ook je recept weer moeten aanpassen, omdat het invloed heeft op je doorlooptijd.