World AeroPress Championship 2019 – London, baby!

Stel je eens voor dat je barista bent en dat je – zoals vrijwel elke barista – dol bent op je AeroPress. Hij is gemaakt van plastic en breekt dus niet, hij is super betaalbaar en bovenal: je zet er geweldige koffie mee.

Twaalf jaar geleden besloten een stel koffiemensen samen te komen om een biertje en een wedstrijdje te doen om te zien wie de beste koffie met de AeroPress kon maken. Fast foward naar 2019, waar het World AeroPress Championship is uitgegroeid tot een enorm internationaal evenement met nationale kampioenen uit 60 landen die met elkaar strijden om de beste kop koffie te brouwen met hun AeroPress.

Afgelopen weekend was ik in Londen na het winnen van het Nederlandse AeroPress Kampioenschap. En raad eens… het is me gelukt om de gouden trofee mee naar huis te nemen! En ja, er was bier vóór, tijdens en erna, zoals je kan verwachten bij een AeroPress wedstrijd.

Maar voordat we in de buurt van de trofee en het bier kwamen, moest ik 4 ronden overleven waarin ik 59 andere deelnemers moest ‘uitschakelen’ in series van 8 minuten. Je strijdt in elke serie tegen 2 nationale kampioenen en vervolgens kiezen 3 juryleden hun favoriete koffie. Het is snel, leuk en zenuwslopend!

Voor de wedstrijd kregen alle deelnemers de gelegenheid om de aangeboden wedstrijdkoffie te cuppen. Dit jaar was dit een washed Pacas geproduceerd door Orlando Aguilar uit El Salvador. Hij werd gebrand door de mannen van Ozone Coffee Roasters in londen. De mooie en complexe kofie belooft smaken van karamel, rode appel en citroen. En het leuke is: iedereen moet dezelfde koffie gebruiken!

Nadat we een aantal variaties in water (zachter en harder mineraalwater) bij verschillende brouwtemperaturen hadden geprobeerd en natuurlijk wat met de dosering en brouwtijd hebben gespeeld, kwam ik tot dit recept:

30 gram grof gemalen koffie (ik heb mijn Kinu-handmolen gebruikt), waar je aan toevoegt:
100 gram van het zachtste water dat je kunt vinden (Spa Blauw is geweldig!), bij 92 graden Celcius;
Start de timer meteen na het toevoegen van het water.
Roer 20 keer krachtig met je AeroPress-lepel.
Plaats de dop met een gespoeld papieren filter en duw de overtollige lucht eruit.
Op 0:40 seconden (wees snel!) draai je de AeroPress op een pitcher en PRESS!
Verdun deze sterke brew met 120 gram water op 92 graden.
Koel de brew af door het heen en weer te schenken in een andere pitcher.
Serveer op ongeveer 60 graden.

En daarmee, party people, werd ik wereldkampioen in de meest eigenzinnige koffiewedstrijd die er is. De eerste Nederlander die een wereldkampioenschapstitel behaalde in een koffiewedstrijd. En nog beter; ik vond het zo leuk om te doen, én ik ontmoette een heleboel geweldige koffieprofessionals die net zoveel van hun AeroPress houden als ik. En ook van bier, blijkbaar. Maar what happens in London…

Wendelien AeroPress Champion

^ Wendelien