Koffiewedstrijden zijn voor iedereen: Coffee Championships Bootcamp

Op een zonovergoten zondag, 2 juni jl., kwamen bijna 40 koffie liefhebbers bij elkaar bij Alleborgh in Almere, bij elkaar gebracht door nieuwsgierigheid en ambitie.

4 maanden geleden, tijdens de voorbereidingen van de finale van de Dutch Barista Championships, raakte ik bevriend met mijn mede finaliste Farrah Tan. We vonden elkaar in onze liefde voor koffie kampioenschappen, en we wilden onze liefde delen. Hieruit is de Coffee Championships Bootcamp (CCB – @ccbnetherlands) ontstaan.

Deelnemen aan een kampioenschap is de ultieme manier om jezelf uit te dagen, en in korte tijd enorm veel te leren én je netwerk uit te breiden. Ontzettend waardevol dus! Maar de drempel om deel te nemen is voor veel barista’s hoog, want waar en hoe begin je nou? Hoe vindt je een geschikte koffie voor je wedstrijd? Wie kan je helpen? Wat staat er nou precies in de regels, en waar let de jury allemaal op? Kortom: hoe wordt je een koffie kampioen?

Tijdens CCB hebben we al deze vragen laten beantwoorden door oud-kampioenen (o.a. Rob Kerkhoff van Keen Coffee en Lex Wenneker van Friedhats) en juryleden (o.a. Cerianne Bury, Jessica Tolboom, en onze eigen Jonatan Scheeper en Nicole Vriens). Elke deelnemer kon een ‘wedstrijdrichting’ kiezen: Latte Art, Brewerscup of Barista, en kreeg vervolgens 3 workshops over de regelementen van de betreffende wedstrijd, hoe je een wedstrijdrun in elkaar zet, en zelfs een echte wedstrijdrun live toegelicht door een jurylid. In de ochtend was er een Q&A met (hoofd)juryleden, geleid door MC Keri Mol.

Ik was de hele dag trots. Trots op de mensen die hun vrije zondag opgaven om hun eigen kennis en ervaring te delen. Trots op de deelnemers, die vanuit het hele land naar Almere waren gekomen en met fantastische input en vragen kwamen. Trots op mijn mede-organisatie, de fantastische Farrah Tan en Ron de Wit, en de vrijwilligers die de hele dag hebben geholpen om de Bootcamp tot een succes te maken.

Inmiddels zijn de inschrijvingen voor de Dutch Brewerscup en Dutch Barista Championships helemaal vol, en ook voor Dutch Latte Art Championship zijn nog maar een paar plekjes over. Het nieuwe wedstrijdseizoen belooft een heel mooie te worden!

Wat ik heb meegenomen van het CCB: om kennis te kunnen vermenigvuldigen, moet je het eerst kunnen delen. En dat vind ik toevallig het leukste wat er is.

^ Wendelien van Bunnik