Espressomachine schoonmaken blindfilteren

Espressomachine schoonmaken: blindfilteren

Om de kwaliteit van je kopje koffie constant te houden is het ook belangrijk om je espressomachine regelmatig schoon te maken of eigenlijk schoon te houden. Dat kun je onder andere doen door je espressomachine te blindfilteren. Hoe kun je je espressomachine schoonmaken? Wij leggen het je graag uit.

ESPRESSOMACHINE SCHOONMAKEN: BLINDFILTEREN

Je doet er alles aan om de perfecte espresso te zetten; je weegt je koffie, zorgt dat je espresso in ongeveer 25 sec doorloopt. Maar maak je ook regelmatig je espressomachine schoon? Als je je espressomachine namelijk niet schoonmaakt, zal je koffie op den duur ook niet meer lekker smaken. Koffie bevat namelijk oliën die vast blijven plakken in de zetgroep en je filterdrager van de espressomachine.

Het schoonmaken van je filterdrager is heel eenvoudig. Je kunt dit doen door het filterbakje uit je filterdrager te halen en met heet water je filterdrager schoon te spoelen, dit kun je ook met je filterbakje doen. Na het schoon spoelen onder heet water maak je de filterdrager en filterbakje droog met een theedoek. Als je filterdrager heel erg vies is (er zit een zwarte aanslag in) omdat je al een langere tijd bent vergeten je espressomachine schoon te maken, dan kun je een bak met heet water vullen er hieraan een theelepel schoonmaakpoeder voor de espressomachine toe te voegen. Dit schoonmaakpoeder is een krachtige ontvetter dat  je gebruikt bij het blindfilteren van je espressomachine. Je kunt je filterdrager en filterbakje in het hete water doen en even laten weken. Na 10 minuten kun je de filterdrager schoonmaken met een borstel en daarna goed afspoelen.

Espressomachine schoonmaken blindfilteren

ESPRESSOMACHINE BLINDFILTEREN

De zetgroep van je espressomachine schoonmaken kun je doen met een dicht filterbakje; een blindfilter. Het schoonmaken van de zetgroep van je espressomachine noemen we ook wel blindfilteren.

 1. haal het filterbakje met gaatjes uit je filterdrager en doe het blindfilter in je filterdrager
 2. doe een kwart theelepel schoonmaakpoeder in je filterdrager
 3. plaats je filterdrager in de zetgroep
 4. open de watertoevoer voor 5 sec en sluit de watertoevoer
 5. herhaal dit 10 keer
 6. haal je filterdrager uit de espressomachine
 7. spoel je filterdrager schoon
 8. open de watertoevoer van je espressomachine
 9. maak de zetgroep schoon met een speciale schoonmaakborstel
 10. sluit de watertoevoer
 11. plaats je filterdrager terug in de zetgroep
 12. herhaal stap 4, 5, 6 en 7

Je espressomachine schoonmaak door blindfilteren kan zo vaak als je wilt als je geen schoonmaakpoeder gebruikt. Het blindfilteren met schoonmaakpoeder kun je 1x per week doen bij een espressomachine voor thuis. Aan de horeca adviseren wij om dagelijks de zetgroep van je espressomachine te blindfilteren.

Espressomachine schoonmaken blindfilteren

ESPRESSOMACHINE SCHOONMAKEN

Het blindfilteren van je zetgroep is niet het enige dat je moet doen om de kwaliteit van je espresso goed te houden, er zijn ook andere dingen die je moet doen om je espressomachine schoon te houden. Iedere keer na het opschuimen maak je je stoompijp schoon met een natte doek en blaas je de stoompijp nog even uit. Als je dit niet doet is het hoog tijd dat je je stoompijp gaat reinigen met Cafetto Milk Frother Cleaner! Los 30 ml op in een melkkan met 500 ml heet water en plaats de stoompijp in de kan, laat 15 minuten weken. Na een kwartier haal je de kan weg en blaas je stoom uit de stoompijp, maak ook de buitenkant van de stoompijp goed schoon met een vochtige doek!

Nog een laatste stap om de kwaliteit van je espresso gelijk te houden; vervang op tijd je waterfilter. Je waterfilter filtert je water en zorgt voor een speciaal mineraal balans in het water. Het filter kan maar een x liter water filteren en daarna is het filter verzadigd en krijg je geen zacht water meer. Dit doet iets met de smaak van je koffie, koffie bestaat immers voor 98% uit water, maar het betekent ook dat je espressomachine te verduren krijgt met kalk. Kalk blijft plakken aan de binnenkant van je leidingen en boiler. Vervang je filter dus op tijd. Voor thuis adviseren wij om een Brita filterkan te gebruiken om je kraanwater te filteren. Het gefilterde water kun je in je espressomachine doen.

Maak aan het einde van de dag ook je lekblad helemaal schoon. Haal het lekblad eruit en spoel deze schoon onder de kraan. Hierna het lekblad goed drogen met een theedoek en je machine is klaar voor de volgende dag. Natuurlijk wil je ook dat je machine er netjes uit ziet, haal daarom iedere dag een microvezeldoek met schoonmaakmiddel over de espressomachine.