de lekkerste melk voor je cappuccino

De lekkerste melk voor je cappuccino

Bij het maken van een cappuccino gebruik je natuurlijk de lekkerste koffiebonen, maar een groot deel van de smaak wordt ook bepaald door de melk die je gebruikt voor je cappuccino. Of dit nou met melk is of met een plantaardig alternatief. In dit artikel vertellen we je graag waar je op kunt letten om de lekkerste melk voor je cappuccino te kopen.

DE LEKKERSTE MELK

Als eerste kun je een keuze maken tussen dierlijke melk of plantaardige melk. Voor sommige is de keuze al bepaald omdat ze lactose intolerant zijn of omdat ze kiezen voor een veganistische leefstijl. Als je niet in 1 van deze categorieën valt kun je natuurlijk ook uit interesse een plantaardig alternatief voor melk kiezen. In onze koffiebar hebben wij besloten om maar 1 soort plantaardige melk te schenken. De plantaardige melk die wij aanbieden is haverdrank omdat wij vinden dat dit het beste past bij de smaak van koffie. Bij de keuze van dierlijke melk zijn er meer opties die je kunt overwegen dan je misschien van te voren denkt.

de lekkerste melk voor je cappuccino

MELK

Als eerste willen we graag de opties van dierlijke melk bespreken. De eerste keuze die je kunt maken is de keuze tussen verse melk en houdbare melk, je kunt hier nog rauwe melk aan toevoegen. Laten we gelijk met deze laatste categorie beginnen. Rauwe melk is de meest pure vorm van melk, zoals het uit de uier van de koe komt. Dit wordt eerst opgevangen in een tank zodat het afkoelt. Rauwe melk bevat nog alle antilichamen, eiwitten en bacteriën. De smaak van rauwe melk is vol, romig en gelaagd. Rauwe melk blijft een paar dagen goed en is alleen bij de boer te koop.

Na het melken van koeien wordt de melk voor minimaal 20 seconden verwarmd tot 72 graden Celsius. Dit proces noemen we pasteuriseren. Door het pasteuriseren van de melk gaan ziekteverwekkende bacteriën die in de melk zitten dood, maar de smaak van de melk blijft redelijk gelijk aan die van rauwe melk. Omdat de melk verwarmd is en er bacteriën gedood zijn blijft de melk ongeveer 2 tot 3 weken goed. De smaak van gepasteuriseerde melk is vol en romig.

Om van rauwe melk lang houdbare melk te maken wordt de rauwe melk voor enkele seconden verwarmd tot 130 graden Celsius. We noemen dit sterilisatie. De voedingswaarden van de melk veranderen nauwelijks ten opzichte van pasteurisatie, wel nemen de vitamines iets af. De smaak van de melk veranderd daarentegen wel drastisch, omdat de melk zo heet is geworden. Houdbare melk smaakt vlak.

HOMOGENISEREN VAN MELK

Van nature komen er vetten voor in melk. De melkvetten zijn lichter dan de rest van de melk en komen daardoor naar boven drijven. Door de melk te homogeniseren worden de vetbolletjes kleiner en hecht het vet meer aan de rest van de melk. Hierdoor is de melk 1 massa geworden. Het nadeel van het homogeniseren is dat het moeilijker te verteren is door de darmen. Hoe meer bewerkingen er gedaan worden met de melk, hoe meer voedingswaarden er verloren gaan.

MAGERE, HALFVOLLE EN VOLLE MELK

Naast de keuze van verse en houdbare melk, kun je ook nog kiezen voor volle, halfvolle en magere melk. De verschillen tussen deze varianten is het vetpercentage. Volle melk heeft een vetpercentage van 3,5%, halfvolle melk bevat 1,5% vet en magere melk heeft maar 0,5% vet. De vetten in de melk zorgen voor een romige smaak, hoe lager het vetpercentage hoe minder vol en romig de melk smaakt. Doordat het vetpercentage afneemt bij halfvolle en magere melk, gaan de andere voedingswaarden iets omhoog. Er is 1 koeienras dat melk geeft met een veel hoger vetpercentage dan de melk die je vooral in de supermarkt vindt. Dit ras is het Jersey ras.

Zowel met magere melk, halfvolle melk en volle melk kun je mooi schuim maken. Maar het vet in de volle melk zorgt ervoor dat het schuim mooier blijft.

Dan hebben we nog de categorie opschuimmelk. Hier kunnen we heel kort over zijn, dit is marketing en werkt niet beter dan verse volle melk. Laat je hierdoor dus niet misleiden.

de lekkerste melk voor je cappuccino

WELKE MELK IN DE CAPPUCCINO?

Dan rest ons alleen nog maar de uitleg waarom je welke melk wilt gebruiken in je cappuccino. De melk die wij adviseren is verse volle melk. De smaak van volle melk is wat ons betreft de lekkerste combinatie met koffie. Het volle romige van de melk combineert uitstekend met een espresso. Ieder merk melk heeft ook zo zijn eigen smaak. Probeer de verschillen tussen de merken maar eens te proeven. Wij gebruiken melk dat direct bij de boer vandaan komt. De melk is gepasteuriseerd en niet gehomogeniseerd.

PLANTAARDIGE MELK

Er zijn meer dan voldoende alternatieven van melk; soja-, haver-, amandel-, erwten-, kokos- en rijstmelk. Allemaal hebben ze zo hun eigen unieke eigenschappen en smaak. Als je het plantaardige alternatief wilt kiezen met de meest overeenkomende nutriënten dan is soja het best alternatief. Dit lijkt namelijk heel erg op melk.

De voorkeur van plantaardige melk is vaak op basis van smaak. De 2 meest verkochte plantaardige melk varianten zijn soja- en havermelk. Toch is niet iedere soja- of havermelk hetzelfde. Ook hier geldt (net als bij melk) dat ieder merk zijn eigen smaak plantaardige drank heeft. Probeer eens de verschillen in smaak tussen de merken te proeven.

WELKE PLANTAARDIGE MELK IN DE CAPPUCCINO?

Zoals eerder gezegd heeft havermelk onze voorkeur als alternatief van koemelk. De smaak van haver vinden wij het beste combineren met koffie. Als je een plantaardige drank wilt gebruiken voor in je cappuccino. wil je natuurlijk een mooie schuimlaag maken. Niet alle plantaardige dranken zijn geschikt om mooi schuim mee te maken. Kies dan voor een barista versie van jouw favoriete plantaardige melk. Aan deze variant is plantaardig eiwit toegevoegd zodat je schuim mooi blijft.

Lekkerste melk gekozen en dan?

Je hebt verschillende smaaktesten gedaan om jouw lekkerste (plantaardige) melk te vinden, dan wil je er ook alles uithalen om de lekkerste cappuccino te maken. Bij het schuimen van melk wil je de melk verwarmen tot max 65 graden Celsius en je wilt een mooie schuimlaag creëren. Je kunt hiervoor een melkopschuimer gebruiken of als je een espressomachine hebt kun je zelf je melk opschuimen met de stoompijp van je espressomachine. Na het opschuimen meng je het schuim en de melk goed door elkaar door te walsen en daarna schenk je de melk in je espresso. Genieten maar!

de lekkerste melk voor je cappuccino