BREW GUIDE

Brew like us!

01

V60

Met de V60 kun je een hele ”cleane” filterkoffie maken. Dit is een recept voor één kop en daar kun je de 01 of 02 brewer voor gebruiken.


16 gram koffie (filtermaling)
250 gram water (gefilterd en 95°C)

Maak het filter goed nat met ruim warm water.
Start de timer en schenk 30 gram water in 15 seconden.
Schenk bij 30 seconden in een cirkelbeweging rustig op naar 120 gr.
Schenk bij 1:00 op naar 180 gr.
Schenk bij 1:30 op naar 250 gr.


Uiteindelijk zou de brewtijd in totaal tussen de 2:30 en 3:00 minuten moeten zijn.

02

Chemex


Het dikke papierfilter van de Chemex houdt veel oliën en vetten tegen. Hierdoor krijg je een hele “cleane” brew, waar de aciditeit goed uitgelicht wordt. Vanwege de dikte van het filter heb je vaak wel een zeer grove maling nodig. Dit recept is voor 6 tot 8 koppen.

30 gram koffie (grove maling)
500 gram water (gefilterd en 95°C)

Maak het filter goed nat met ruim warm water.
Start de timer en schenk 60 gram water op.
Schenk bij 30 seconden in een cirkelbeweging rustig op naar 300 gr.
Blijf rustig bijvullen als het water iets gezakt is tot je bij 500 gram bent.

Uiteindelijk zou de brewtijd in totaal tussen de 3:00 en 4:00 minuten moeten zijn.

03

Mokkapotje of percolator


Met een mokkapotje (percolator) kun je een heel intense koffie maken, die in de buurt komt van de textuur van een espresso. Er zijn wel wat uitdagingen; door het lange contact met de warmtebron krijg je snel over-extractie en bittere smaken. Gebruik eens een lichte branding en maal die wat grover om over-extractie te voorkomen. Ook kun je kokend in plaats van koud water in het waterreservoir doen bij de start zodat je de contacttijd met de warmtebron verkort.

 

Vul de koffiehouder volledig en strijk deze af.
Vul het waterreservoir tot het gaatje van het ventiel.
Plaats het geheel op een warmtebron en wacht tot de koffie in het bovenste reservoir zit.

04

AeroPress


De AeroPress is een manier om relatief snel een intense filterkoffie te maken. Een van onze favoriete zetmethodes omdat je er oneindig mee kan experimenteren!

19 gram koffie (grove maling)
240 gr water (gefilterd en 90°C)


Maak het filter nat met ruim warm water.
Start timer en schenk 240 gr water in een cirkelbeweging op in ongeveer 20 seconden.
Roer 4x rustig met de bijgeleverde spatel.
Zet de bovenkant (plunger) van de AeroPress er schuin bovenop en trek die iets omhoog zodat deze vacuüm trekt en de koffie niet meer door het filter loopt.
Duw bij 1:00 rustig naar beneden en stop voordat je een sissend geluid hoort.

Voor iedereen die nog een stapje verder wil; onze collega Wendelien won in 2019 het AeroPress wereldkampioenschap met het volgende recept:

Gebruik voor deze methode je AeroPress “inverted”.
Gebruik 30 gram grof gemalen koffie, waar je aan toevoegt:
100 gram van het zachtste water dat je kunt vinden (Spa Blauw is geweldig!), bij 92°C.
Start de timer meteen na het toevoegen van het water.
Roer 20 keer krachtig met je AeroPress-spatel.
Plaats de filterhouder met een gespoeld papieren filter en duw de overtollige lucht eruit.
Op 40 seconden (wees snel!) draai je de AeroPress op een pitcher en PRESS!
Verdun deze sterke brew met 120 gram water op 92°C.
Koel de brew af door het heen en weer te schenken in een andere pitcher.
Serveer op ongeveer 60°C.

05

Espresso


Een recept voor de perfecte espresso is afhankelijk van vele factoren: machine, molen, water, filterbakje, bonen etc. In onze bar in Den Haag starten we meestal met dit recept:

19 gram koffie voor een output van 45 gram espresso (dubbele espresso). De contacttemperatuur is 92,5°C en we gebruiken 7 bar druk in plaats van de gebruikelijke 9 bar druk, simpelweg omdat we daar betere smaak resultaten mee hebben. We starten met een doorlooptijd van 25 seconden.

In de bar gebruiken we een Modbar om de shots mee te zetten, Mythos molens en Mahlkonig EK43 om te malen en 17 grams La Marzocco filterbakjes.

SAGE X SECR

Om thuis espresso te maken moet je veel investeren. Een goede espressomachine en molen zijn essentieel. Verder vraagt het veel geduld en tijd om de espresso perfect te krijgen. Als je wel van espresso houdt maar niet zo ver wil gaan, kijk dan eens naar de mee automatische “Sage” espresso machines die we aanbieden op deze site.

Sage The Barista Touch

Instapmodel
Handmatig opschuimen
Thermoblok, 1 minuut opwarmen
Pre-infusie
Conische RVS maalschijven

MET GRATIS:

Sage workshop door Single Estate barista

OF:

Koffie abonnement van 3 maanden (5x200g) of 6 maanden (2x200g)

Sage The Barista Pro

Instapmodel
Handmatig opschuimen
Thermoblok, 1 minuut opwarmen
Pre-infusie
Conische RVS maalschijven

MET GRATIS:

Sage workshop door Single Estate barista

OF:

Koffie abonnement van 3 maanden (5x200g) of 6 maanden (2x200g)

Sage The Barista Express

Instapmodel
Handmatig opschuimen
Thermoblok, 1 minuut opwarmen
Pre-infusie
Conische RVS maalschijven

MET GRATIS:

Sage workshop door Single Estate barista

OF:

Koffie abonnement van 3 maanden (5x200g) of 6 maanden (2x200g)

06

Filterapparaat


Veel automatische filterapparaten zijn niet ideaal vanwege de distributie van water en de hoge temperatuur van het water. Gebruik gefilterd water en laat je koffie flink afkoelen om de mooie kenmerken van de origine terug te proeven.

30 gram koffie (grove maling)
500 gram water (gefilterd)

Doe de koffie in het filter
Doe water in het reservoir
Roer na 1 minuut voorzichtig door het water- en koffiemengsel in je filter om er voor te zorgen dat alle gemalen koffie contact maakt met het water