Ice Ice Koffie

In het buitenland zien we het al langer, maar dit jaar lijkt dan ook Nederland er aan te geloven: ijskoffie! We doelen dan niet op de Starbucks blikjes met allerlei ingrediënten anders dan koffie. Nee, we bedoelen koude koffie.

In mei hadden we de eerste zomerse dagen en de trendsettende espressobarren zijn druk met het overnight-cold-drippen van koffie en met het creëren van allerlei mooie recepten. Maar hoe maak je nou het makkelijkst een echt lekkere ijskoffie?

Er zijn veel verschillende manieren, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van warme koffie die later wordt terug gekoeld. Zonder dat we daar zoetstoffen als suiker of vanille aan toevoegen merken we dat deze varianten van ijskoffie doorgaans saai en bitter worden. Niet zo lekker als het warme equivalent dus. De truc is simpel en komt van de Japanners (who else?): de koffie dient direct te worden terug gekoeld op ijs. op deze manier behouden we de fijne zoete en verse aroma’s die onze mooie koffies warm ook hebben.

De methode die wij gebruiken is de Hario dripper (maar chemex of elke andere variant van pour over filter kan natuurlijk ook). Gebruik in je recept de helft van het water voor de brew en vervang deze door ijsklontjes welke je in de Hario server plaatst. Op deze manier komt de warme koffie na extractie direct in contact met het ijs en koelt het dus gelijk af. Resultaat: zeer fijne koude koffie die alle kenmerken van de koffie nog heeft en dus zoet, fris en prettig smaakt. Speel met je maling om te voorkomen dat je een onderextractie krijgt.

Koffietip: Rwanda Mahembe

SAMENWERKEN

Wij werken graag samen met mensen die dezelfde liefde voor koffie hebben als wij. Neem contact met ons op om samenwerkingen te bespreken.

CONTACT

Single Estate Coffee Roasters
Transportweg 67 - 2676 LM Maasdijk
The Netherlands
Kvk 24256813
BTW NL009688511B01

T +31 174535303
info@singleestatecoffee.nl

NIEUWSBRIEF