BESTE KWALITEIT KOFFIE

beste kwaliteit koffie: boer

BOER

De boer besteedt tijd en aandacht aan zijn koffieplant. Hoe meer tijd hij besteedt aan de koffie hoe hoger de kwaliteit, tijd kost geld en dus is de koffie die hij verkoopt duurder. Tijdens de oogst plukt de boer alleen de rijpe bessen, want die geven uiteindelijk de lekkerste smaak aan de koffie. Niet iedere bes is tegelijk rijp, daarom loopt de boer tijdens het oogstseizoen een aantal keer over zijn plantage.

Na het plukken worden de bessen verwerkt; de bonen kunnen gelijk uit de bes worden  gehaald, waarna de bonen schoongemaakt en gewassen worden of de bessen worden na het oogsten te drogen gelegd zodat fruitsuikers in het boontje trekken, daarna wordt het vruchtvlees van de boon gewassen en de boon wordt in de zon te drogen gelegd.

Na het verwerkingsproces doet de boer nog een kwaliteitscheck; alle bonen worden gesorteerd op grootte en kwaliteit en per kwaliteit verpakt en verkocht. Zo zorgt de boer voor de beste kwaliteit koffie.

beste kwaliteit koffie: brander

BRANDER

De brander koopt rauwe/groene koffie van de laatste oogst in. Hoe duurder de koffie is die hij inkoopt, hoe hoger de kwaliteit. De brander gaat de koffie zo branden dat de koffie op z’n lekkerst is; zoet, zuur en bitter. Als de brander de koffie te kort of te lang brandt smaakt de koffie minder lekker en daalt de kwaliteit.

In de eerste fase van het branden verdampt het vocht dat nog in de rauwe koffieboon zit. Daarna gaat de koffieboon kleuren in de zogenoemde maillard fase. Tijdens het branden ontstaan er zoveel reacties in de koffieboon dat de boon open popt zoals popcorn en wordt een keer zo groot. Dit noemen we de first crack. Vanaf dit moment kan een koffiebrander stoppen met branden.

Hoe langer de brander de bonen brandt, hoe meer smaken er verloren gaan. Zoete smaken hebben een lagere verbrandingstemperatuur dan bitters, dus hoe langer een brander de bonen brandt hoe bitterder een koffie wordt. Zo zorgt de brander voor de beste kwaliteit koffie.

beste kwaliteit koffie: barista

BARISTA

Als barista (iemand die koffie zet; thuis of in een horecagelegenheid) koop je verse koffie, het liefst bij een koffiebranderij. Een koffiebranderij vermeldt altijd de branddatum en de herkomst van de koffie op de verpakking. Verse koffie is koffie dat maximaal 2 weken geleden gebrand is.  Koffie behoud tot 6 weken na branden z’n kwaliteit, daarna gaan er smaken en kwaliteit verloren.

De barista gaat van de perfect geteelde en gebrande koffieboon een kop koffie zetten. Als hij dat niet goed doet kan die perfecte koffieboon alsnog vies smaken. Het werk dat de brander en boer hebben verricht proef je dan niet terug. Zonde!

Om een koffie in balans te krijgen speel je met de verhoudingen tussen water, koffiebonen en maalgraad. Als je de juiste combi hebt gevonden zal de koffie mooi in balans zijn; zoet, zuur, bitter. Gemalen koffie verliest snel veel smaak, ondanks dat het vers is. Maal zelf je koffie, vlak voor het zetten van de koffie. Zo zorgt de barista voor de beste kwaliteit koffie.

beste kwaliteit koffie

BESTE KWALITEIT KOFFIE

Zoals je hierboven kunt lezen gaan de boer, brander en barista hand in hand met elkaar. Als 1 van de schakels niet goed presteert gaat de kwaliteit van de koffie omlaag. Dit willen wij niet en daarom investeren wij in de boer door direct bij de boer in te kopen en hem/haar een hogere prijs te geven voor de koffie zodat de boer ook voldoende geld overhoudt om te investeren in zijn/haar gezin maar ook in de de koffie. Wij investeren in onze klanten door hen jaarlijks een barista training te geven zodat ook de kwaliteit van het te zetten kopje koffie hoogt blijft. Op deze manier blijft de kwaliteit hoog en helpen wij elkaar.