Arabica vs Robusta; wat is het verschil?

Arabica en Robusta zijn allebei afkomstig van de koffieplant, maar het zijn verschillende plant soorten. Binnen de plant soorten arabica en robusta heb je verschillende variëteiten. Dit zijn planten die allemaal dezelfde hoofdsoort hebben (arabica of robusta) maar net weer van elkaar verschillen. In dit artikel vertellen we je graag de overeenkomsten en de verschillen tussen de arabica en robusta koffie.

ARABICA VS ROBUSTA; WAT IS HET VERSCHIL?

Wat zijn de verschillen tussen arabica vs robusta? Laten we beginnen met uit te leggen wat arabica en robusta zijn, voordat we de verschillen tussen deze 2 laten zien. Arabica en Robusta zijn allebei koffieplanten en lid van de Rubiaceae soort. Vanuit de Rubiaceae zijn er 3 plant soorten die gebruikt worden voor de koffieteelt; coffea arabica, coffea canephora (robusta) en coffea liberica. Binnen deze plantsoort zijn weer nieuwe soorten ontstaan zoals Typica, Bourbon en Catimor, dit noemen we variëteiten. In dit artikel houden we het op de verschillen tussen arabica vs robusta.

Alle koffie planten bloeien eens per jaar. Als de bloem bevrucht wordt, komt er na de bloei een mooie bes aan de plant. In de bes zitten 2 zaadjes, dit zijn de koffiebonen. Als een bes rijp is wordt hij geplukt. Tot dusver zijn er geen verschillen tussen de arabica en robusta. De verschillen zitten hem in het zaadje en de plek waar de koffieplant groeit.

Rondom de evenaar, tussen de steenbokskeerkring en de kreeftskeerkring, is waar de koffie vandaan komt. De koffie groeit in de zogenoemde koffiegordel. Koffie groeit op bergen. De robusta koffie groeit beter laag op de berg, van zee niveau tot 1000 m hoogte. De arabica koffie groeit juist wat hoger op de berg, van 800 m tot 2000 m hoogte. Omdat de robusta koffieplant lager groeit heeft deze plant meer last van insecten, maar de koffieplant heeft een mooi afweersysteem tegen die insecten bedacht; cafeïne! Hoe hoger je bent hoe minder insecten er zijn. Dat betekent dat de arabica koffie minder last heeft van insecten en dus lager in cafeïne is dan de robusta koffie. De groeihoogte bepaald ook de kwaliteit van de koffie. Als je hoger komt zijn de temperaturen lager en ontwikkelen de koffiebessen minder snel. Hierdoor neemt de kwaliteit van de koffieboon toe. Over bessen gesproken, de robusta plant heeft meer bessen per oogst dan de arabica koffie plant.

arabica vs robusta; wat is het verschil?

Arabica vs Robusta

Ovale koffieboon | Ronde koffieboon
Kromme lijn in koffieboon | Rechte lijn in koffieboon
Groeit van 800 tot 2000 m | Groeit van 0 m tot 1000 m
Minder bessen per oogst | Meer bessen per oogst
Duurder | Goedkoper
Laag in cafeïne | Hoog in cafeïne
Zachte smaak | Sterke smaak
70% aanbod | 30% aanbod

Vroeger werd er minder naar de kwaliteit van de koffie gekeken en meer naar hoeveel bessen er geoogst konden worden. Omdat de robusta plant meer koffiebonen in een oogst hebben was het aanbod robusta koffie groter dan arabica. Om deze rede zijn mensen vooral opgegroeid met de smaak van robusta koffie. Naar mate de jaren vorderde is de consument steeds kritischer geworden op de kwaliteit en hebben de arabica koffiebonen aan populariteit gewonnen.

Als je de zaadjes (de koffiebonen) van de arabica en robusta koffie met elkaar vergelijkt, zijn er een aantal verschillen te zien. Zo is de koffieboon van de arabica plant ovaal en smal, terwijl de koffieboon van de robusta plant rond is. In het midden van de koffiebonen loopt een lijn, bij de arabica boon loopt die lijn in een S, bij de robusta boon is het een rechte lijn.

De koffieplant heeft ook veel last van ziektes. Zo is bladroest een veel voorkomende ziekte. De robusta koffie planten zijn beter bestand tegen ziektes dan de arabica koffie. In verschillende laboratoria zijn koffie planten met elkaar gekruist om een sterkere koffieplant te ontwikkelen die ook lekker smaakt. Een nieuwe uitdaging voor de koffieplant is het klimaat. Het wordt steeds warmer en het weer wordt steeds extremer. In 2021 is er in het grootst producerende koffie land ter wereld, Brazilië, vorst geweest. Door de vorst is de oogst van het seizoen met 25% gedaald ten opzichte van 2020.

We hebben al een hoop verschillen tussen arabica vs robusta besproken, maar het belangrijkste punt is nog niet aan bod gekomen; de smaak. Zoals gezegd kun je zowel van de robusta als van de arabica koffieplant koffiezetten. De smaak van een robusta is intens, hout, bitter, rubber. Koffie gezet van arabica koffieplant is zoet, zuur, bitter, bloemig. Het verschil in smaak is enorm! Omdat de koffie van een arabica varieteit zoveel meer smaak heeft, verkopen wij alleen maar koffiebonen die afstammen van de arabica koffieplant.